OKÉNS BED & BREAKFAST – HOTELLET MED HISTORIA

- Läs om historian bakom ett av Varbergs charmigaste hus och hotell

Bakom hotellets fasad gömmer sig ett gammalt hus med historia. År 1905 stod huset klart som idag är Okéns Bed & Breakfast i Varberg. Då var det dock ett konditori där ni gäster idag njuter av ert morgonkaffe och härliga frukost. Nya konditoriet hette det. Resterande del av huset, det vill säga hotelldelen där ni alla sover och tar in husets charm, var då ett boningshus. Två herrskap bodde här med pigor och tjänstemän.

Hotellets arkitekt och rummens dåtida roll

Gottfrid Ljunggren. Det är mannen som ritade och var arkitekt av vårat fina hus och även många andra byggnader i Varberg. Men på den tiden när huset stod klart såg det lite annorlunda ut invärtes. Det som idag är vår reception med tillhörande frukostsal var då uppdelat i ett konditori och entré för herrskapen. Pigorna fick använda ingång från bakgården för att ta sig in i huset. Det som idag är rummen 1, 6 och 11 tros då ha varit matsal och dess kök var det som idag är rummen bredvid, det vill säga rum 2, 7 och 12. Badrummet i rum 2 tror vi var pigornas kammare och från denna hade tillgång till enskilt trapphus upp i huset. Resterande rum - 3, 4, 5 på första våning och 8, 9, 10 på andra våning - var troligtvis sovrum och allrum för herrskapen.

Läs om historian bakom ett av Varbergs charmigaste hus och hotell

Huset blir hotell och Okéns B&B

Det var först under 1940-talet som huset byggdes om till hotell. Från 1948 drevs det under namnet Hotell Bergklinten fram till tidigt 2000 då det såldes vidare till oss, Diba och Gert.

Midsommar, den 20 juni 2003. Det var dagen då vi på Okéns öppnade våra dörrar. Efter hårt arbete med försiktig renovering hade nu rummen fått sina unika detaljer och även reception med frukostsal förnyats. Genom noggrann känsla har vi tagit fram husets charm och historia. Under 2010 gjorde vi ytterligare ett stort projekt på huset då vi byggde till en tredje våning som gav oss fyra nya rum - rum 14, 15, 16 och 17.

Med stor passion driver vi idag detta personliga hotell där ni gäster får känna er som hemma, fast borta! Vi vill hälsa er alla välkomna att uppleva detta fantastiska hus med oss!

Hotell Okéns B&B i varberg